Pendaftaran Murid Darjah 1 di Malaysia Tahun 2012-2013

by BerryBerryTeacher

in Berry Life Guide (Decisions)

Pendaftaran Sekolah Murid-Murid Darjah 1 di Malaysia untuk sesi akademik Tahun 2012/2013 sekarang dibuka. Artikel hasil Berry Berry Easy ditulis untuk menjelaskan proses aplikasi untuk ibu-bapa di Negeri Selangor. (Artikel ini dimodifikasi dari artikel Bahasa Ingerris <http://berryberryeasy.com/2011/04/standard-1-school-registration-2012-2013/>)

Pendaftaran Murid Darjah 1 di Malaysia Tahun 2012-2013

Jabatan Pelajaran Selangor

Dua langkah yang perlu untuk proses pendaftaran:

Pendaftaran Internet

 1. Lawati laman web rasmi Jabatan Pendidikan Negeri Selangor <http://www.moe.gov.my/jpnselangor/v3/> untuk menghantar maklumat peribadi anak anda. Hal ini dapat dilakukan dari 1 Mac 2011 sehingga 30 April 2011 (Pastikan anda tidak menunda pendaftaran).
 2. Pastikan anda telah membaca ‘PENGENALAN SISTEM‘ dan ‘TATACARA DAN PANDUAN PERMOHONAN‘ sebelum anda meneruskan dengan pendaftaran.
 3. Setelah membaca maklumat yang diperlukan untuk mengelakkan kesalahan, anda bolehlah meneruskan untuk mendaftar menggunakan ‘Borang Permohonan ONLINE‘ untuk mendaftar secara online.
 4. Setelah semua langkah disiapkan, anda boleh menunggu keputusan penempatan akan diumumkan dengan melawat ‘SEMAKAN STATUS PENEMPATAN MURID‘. Anda hanya akan perlu untuk menaipkan nombor MyKid anak anda.

Lawatan sekolah

Anda juga perlu melawat sekolah yang anak anda akan hadir. Anda akan memerlukan pelbagai dokumen bila mendaftar di sekolah (di pejabat pentadbiran sekolah). Bawalah (baik yang asli dan fotokopi):

 1. Cetak borang pendaftaran online
 2. Bil daripada alamat yang digunakan (bil talipon, air atau tenaga)
 3. Sijil kelahiran anak anda
 4. Kad MyKid
 5. Kad pengenalan anda (ayah dan ibu)
 6. Sijil perkahwinan
 7. Kembali sampul surat (sampul surat dengan alamat berdaftar bertulis dan ditampal setem)

[Disclaimer: Sila selalu semak maklumat dengan laman rasmi untuk maklumat terkini.Berry Berry Easy tidak akan bertanggung jawab terhadap semua kesalahan yang dibuat pada artikel ini.]

Jika menjumpai kesalahan, sila menghubungi kami atau mengkomen supaya kami boleh membuat perubahan untuk membantu semua ibubapa. Tolong jangan biarkan sampai minit-minit terakhir.

Previous post:

Next post: